top of page
Yazarın fotoğrafıEmrave

Autotune Nedir? Autotune Hakkında Bilinmeniz Gerekenler

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021

Müzikle alakalı insanların neredeyse tümü daha önce Autotune adını duymuştur. Çoğu, ''Autotune nedir?'' sorusuna cevap verebilir. Bir kısmı, ''Autotune ne işe yarar?'' sorusunun cevabını bilir. Çok az bir bölümü de ''Autotune nasıl kullanılır?'' sorusunu yanıtlayabilir.


Tek bir tür özelinde olmamakla beraber auto-tune günümüzde sanatçılar tarafından sandığımızdan daha fazla kullanılmakta. 98'den beri var olduğunu düşündüğümüz zaman bunu tahmin etmek çok da zor değil.





Müziğe ve şarkı söylemeye meraklı olduğunuzu fakat eğitiminiz olmadığını düşünelim. Okumanız gereken ton dışında bir sesle okursanız kulağa hoş gelen bir duyum yakalayamazsınız. İşte bu durumda Auto-tune kullanarak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Tıpkı severek dinlediğimiz profesyonel sanatçıların tondan okumaya çaba sarf ettikleri halde bazı hatalar yaptıklarında başvurdukları gibi.


Yalnızca tonu yakalamayı sağlamanın yanı sıra sesinize birçok sıra dışı efekt uygulayabilmenizi de mümkün kılar. Vokalle sınıflandırmayıp herhangi bir enstrüman için de kullanılabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Autotune söylemi uygulanan perde düzeltme işlemiyle aynı anlamı taşısa da ilk başta Antares Audio'nun ürettiği ürüne verdiği isimdi. Kullandığınız DAW yazılımlarında çalışan, bu amaçla üretilmiş pek çok eklenti vardır ve hepsi kendi adına sahiptir ancak autotune olarak anılırlar.


Autotune uyguladıktan sonra ortaya çıkan işin iyi olmasını istiyorsak mutlaka vokal kaydının da belirli bir seviyede olmasını isteriz. Sihirli bir değneğe sahip değiliz nihayetinde. Ayrıca kanal mono olmalı ve üzerinde reverb, delay gibi ses efektleri bulunmamalıdır.





4 parametre üzerinden devam edelim. Eklentiler üzerinde de İngilizce olarak görüneceği için isimleri İngilizce olarak kullanacağım.



1- Key


Hangi ton içerisinde olduğunuzu eklenti içerisinde seçmeniz gerekir. Bu sayede eklenti, hangi perdeye göre düzeltme yapacağını bilir. Bazı eklentilerde direkt olarak kök nota seçme imkanı mevcut.


Ton seçtikten sonra yine eklenti içerisinde hangi notaları kullanıp kullanmayacağınızı seçme şansınız var. Vokaller her notayı kullanmayabilir ve siz de bunları aradan çıkararak ulaşmak istediğiniz sese dair daha belirleyici veriler girersiniz.





2- Input Type


Her eklenti içerisinde farklı olabileceği gibi kullanım amacı aynıdır. Soprano, tenor, alto gibi terimler arasından seçim yapmanızı ister. Eklentinin hangi oktav içerisinde çalışacağını seçersiniz. Elde edeceğinizin sonucun kalitesinde etkili olacaktır.




3- Response Time


Milisaniye cinsinden ölçülen bu parametre, istemediğiniz notanın ne kadar hızlı şekilde doğru olanına dönüştürüleceğini kontrol eder.


Vokal kaydını mono şekilde loopa alıp, bu parametre değerini değiştirerek istediğiniz sese yaklaşmanız mümkün. Sıfıra çekerseniz robot sesini alabilirsiniz. Elektronik türlerde nispeten daha belirgin olmasını istersiniz vs.






4- Humanize (Release Time)


Release parametresi gibi düşünebiliriz. Uzun notalarda perde düzeltmesinin hızlı tutmasını sağlar.


Eğer vokal kaydınız cümle sonlarında notaların uzun süreli duyulacağı şekilde ise bu parametreyi kullanarak o dalgalanmayı sabir bir notada tutabilirsiniz.

Tüm bunları uyguladıktan sonra vokalinizin parça içerisinde genel olarak nasıl duyulduğunu dinlemelisiniz. Miks esnasında response time parametresini değiştirerek arzu ettiğiniz sese daha fazla yaklaşabileceğinizi unutmayın.


 

Aşağıda bulunan kart sayesinde sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Bu veya diğer konular hakkında iletişimde olmaktan mutluluk duyarım. Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki blog yazısında görüşmek üzere!


EMRAVE










autotune, autotune nedir, autotune nasıl kullanılır, autotune ne işe yarar, autotune hangi durumlarda kullanılır, autotune ismi nereden geliyor, autotune pluginleri nelerdir, autotune parametreleri nelerdir, autotune parametreleri ne işe yarar, autotune parametlerini nasıl kullanmalıyım, autotune içinde nasıl key seçilir, autotune içinde nota nasıl seçilir, autotune içinde nasıl gam seçilir, response time ne demek, autotune humanize ne demek, autotune ne zamandan beri var, kimler autotune kullanmalı, autotune kullanmalı mıyım, antares audio autotune, autotune doğal ses efekti nasıl verilir, autotune perde düzeltmesi nasıl yapılır, autotune vokal kaydı nasıl olmalı, autotune input type seçimi, mikste autotune nasıl kullanılır, autotune hangi oktav seçmeliyim, autotune robotik ses nasıl alınır, autotuneda robotik ses nasıl yapılır, elektronik müziklerde autotune nasıl kullanılır, autotune enstrüman için uygun mu, autotuneda enstrüman tonu nasıl düzeltilir



İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page