top of page
Yazarın fotoğrafıEmrave

Pop Filter Nedir ve Neden İhtiyaç Duyarız?

Yaptığınız bir şarkıya kendi vokallerinizi kaydetmek son derece tatmin edici ve eğlenceli olabilir. Bunun nedeni, kendi yarattığınız vokal ile kendinizi temsil edebilmenizin, size gurur ve tatmin duygusu vermesidir. Prodüksiyonunuza eklemek için bir mikrofon kullanırken sonsuz yaratıcı olanaklara sahip olacağınızdan bahsetmiyorum bile!


Sadece birkaçını saymak gerekirse; pürüzsüz vokal hatları ve hatta ağızdan yapılmış ses efektleri yapabilirsiniz. Bunu yapabilmek için öncelikle vokallerinizi mümkün olan en iyi ses kalitesini elde edecek şekilde ayarlandığınızdan emin olmanız gerekir. Bu şekilde, kayıtta aradığınız duyguyu yakalayabileceksiniz. Bunu yapabilmek için, doğru ses kayıt ekipmanına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.


Çünkü ne yazık ki iPhone'unuzun ses kaydedicisi bu iş için yeterli olmayacak! Kaliteli bir vokal için ihtiyaç duyacağınız ilk ekipman güçlü bir yoğunlaştırıcı mikrofondur. Bir ses arabirimi de oldukça gereklidir, böylece mikrofonunuzu prize takabilir ve prodüksiyon sisteminize bağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, aslında inanılmaz derecede yardımcı olan ancak, yeni başlayan şarkı yazarları ve yapımcılar tarafından genellikle gözden kaçırılan bir ekipman parçasıdır Pop Filter.




Pop filtrenin ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Peki, bu filtrenin ne olduğunu anlamak için önce vokal pop dediğimiz şeyin ne olduğunu anlamamız gerekiyor.


Hiç yüksek patlama veya çatırtı sesleri içeren bir kayıt duydunuz mu? İşte bu sesler kayıt ve dinleme deneyiminin kalitesini oldukça bozarlar. İşte vokal pop dediğimiz şey burada devreye girer. Bu sesler bazen kulağa ince gelebilir, ancak o kadar barizdir ki, kaydı buna rağmen niye yayınladıklarını bile merak edersiniz.


Bir pop filtresinin (pop filter) düzeltmesi gereken şey budur. Kısacası, vokal pop'u ortadan kaldırmak için bir pop filtresi tasarlanmıştır. Ama ilk etapta geleneksel bir mikrofon kullandığınızda neden vokal patlaması olduğuna bakalım.




VOKAL POP NEDEN OLUŞUR?


Vokal pop, kalın ‘’B’’ ve ‘’P’’ seslerini vurgularken ortaya çıkar. Buna bazen “patlayıcı” ses denir. Esasen, mikrofona güçlü sesler yayıldığında ortaya çıkan bir gümbürtü veya patlamadır. Bu patlayıcı seslerin bariz sonucu, herhangi bir dinleyici için deneyimi mahvedebilecek can sıkıcı bir tıkırtı, patlama veya gümbürtü efektidir. Bu etkinin nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız, bu küçük deneye göz atmalısınız.



1- MUM DENEYİ


Bir mum yakın ve alev yönünde B veya P seslerini söylemeye başlayın. Yaydığınız patlayıcı seslere yanıt olarak mum alevinin titrediğini fark edeceksiniz. Buna karşılık, ağzınızla bir “Ah” sesi çıkarmaya çalışın işte o zaman mum alevinin hiç titreşmediğini göreceksiniz. Patlayıcı sesler ile “Ah” sesleri arasındaki en büyük fark, havanın ağzınızdan çıkma şeklidir.


Patlayıcı seslerde; hava, daha yumuşak, daha uzun süreli bir “Ah” sesi çıkardığınızdan çok daha yüksek ve güçlü bir hızla dışarıya yayılır. Aynı sesleri kaydederken ve bunları mikrofonunuzda çoğaltırken, benzer bir kalıp fark edeceksiniz. Patlayıcı sesler hoş olmayan bir sonik rahatsızlık yaratır. "Ah" gibi daha yumuşak, hafif sesler net bir şekilde duyulur ve kaydın doğasını bozmaz. Ek olarak, patlayıcı seslerin oluşumu, Yakınlık Etkisi olarak bilinen durumu yaratır.



MİKROFONUNUZDA HASAR VE YAKINLIK ETKİSİ


Neredeyse tüm mikrofonlarda meydana gelen yakınlık etkisi, bir ses kaynağı yakın olduğunda bas veya düşük frekans tepkisinde artıştır.


Patlayıcı ses yayıldığında, oluşturduğu düşük frekanslı ses, mikrofona alçak sesli bir "gümleme" olarak çevrilir. Bu, bazı durumlarda mikrofon ne kadar yakınsa, o kadar çok vokal pop duyacağınız anlamına gelir. Hiç profesyonel olmayan bir ses üretmenin yanı sıra, vokal pop mikrofonunuz için çok zararlı olabilir.


Kayıt sırasında ağzınız mikrofona çok yakınsa ve bir vokal patlaması meydana gelirse, bu durum mikrofonun çıkış transformatörünü (varsa) doyurabilir veya mikrofonun ön amplifikatörünü aşırı yükleyebilir. İnsan tükürüğü, mikrofonunuzun ömrünü de etkileyebilir. İnsan tükürüğündeki tuzlar aşındırıcıdır ve mikrofonunuzdaki metali ya bozar ya da paslandırır. Tüm mikrofonların yakınlık etkisine veya patlayıcı seslere aynı tepkiyi vermediğini hatırlamak önemlidir. Bu nedenle, bazı mikrofonlar vokal pop'a diğerlerinden daha yatkın olabilir.





Condenser (Yoğunlaştırıcı):


Tipik olarak bir stüdyoda kullanılan yoğunlaştırıcıların hafif diyaframları nedeniyle patlamaya karşı son derece hassas oldukları bilinmektedir. Stüdyoların en yüksek kalitede ses çıkışı elde etmek için kondenser mikrofonlarını pop filtrelerle donatmaları çok önemlidir.





Dinamik:


Bunlar, geniş ve dayanıklı diyaframları nedeniyle tipik olarak canlı performanslar için tasarlanmıştır. Kondenser Mikrofonlardan daha sağlam olmalarına rağmen, mümkün olan en iyi ses için yine de bir pop filtresi gerektirirler.


Artık bir pop filtresinin neden gerekli olduğuna dair temel bir anlayışa sahip olduğunuza göre, tam olarak nasıl çalıştığını öğrenmek için daha derin bir açıklamaya geçelim.




POP FILTER NEDİR?


Patlayıcı “B” ve “P” sesleri gibi istenmeyen sesleri ortadan kaldırmak için bir arabellektir. Naylon veya metalik ağda gelir.



Neden Pop Filtresine ihtiyaç duyarız?


Mikrofonunuzu patlayıcı seslerden, yakınlık etkisinden ve insan tükürüğü hasarından korumak için. 'P' ve 'B' patlama / gümbürtü seslerinden kurtularak kayıtlarınızın kalitesini artıracaktır. Bir pop filtresi olmadan vokal parçalarınız acı çekmeye devam edecek ve asla amatör kalitenin üzerine çıkmayacak. Pop filtresi vokallerinizi bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.



Bu noktada neden bir pop filtreye ihtiyacınız olduğu konusunda bir fikriniz olmalı. Pek çok insan, pop filtre kullanımını gözden kaçırma eğilimindedir ve mikrofonlarını sürekli olarak temizler, onarır veya değiştirir. Mikrofonunuzun ömrünü uzatmak, kayıtlarınızın kalitesini korumak için önemlidir.


Bir pop filtresinin arkasındaki mantık oldukça basittir. Vokal gibi bir ses filtreye yayıldığında, bir tampon görevi görür. Hava örgü ekrana çarptığında, sesi keserek ses parçacıklarının aynı yönde hareket etmemesini sağlar. Birçok yönden hava ve ses dalgaları için bir süzgeç gibidir.


Pop filtre genellikle, akustik olarak yarı saydam olacak şekilde özel olarak yapılmış bir veya daha fazla dokuma naylon tabakasından yapılır. Bu, yalnızca yüksek ve orta frekanslar gibi belirli seslere izin verirken, daha bas ve daha pürüzlü seslerin kısa süreliğine durdurulduğu veya dağıtıldığı anlamına gelir.


Kaydın genel ses kalitesine yardımcı olurken, daha bas ses tonlarından tamamen kurtulmaz. Pop filtreler farklı şekil ve boyutlarda gelir. Farklı pop filtrelerinin ses parçacıklarını parçalama şekli, şekle ve malzemeye bağlı olarak değişir.


Şimdi materyalin, pop filtreyi nasıl etkileyeceğine göz atalım.




Metalik:

Avantajları;


-Frekansların geçmesine daha fazla izin verir.

-Genellikle daha küçüktür.

-Yırtılmaz.

-Temizlenmesi daha kolaydır.




Dezavantajları;


-Kolayca bükülebilir (orijinal konumuna geri bükülmesi zordur)

-Bazen hafif bir tıslama veya ıslık sesi çıkarabilir.




Naylon:

Avantajları;


-Daha ucuzdur.

-Kolayca değiştirilebilir.

-Standarttır.



Dezavantajları;


-Temizlemesi daha zordur.

-Daha az dayanıklıdır.








Köpük:

Her ne kadar frekansları engelleme ve bir mikrofonun ömrünü koruma aracı olarak kullanılabilse de, köpük bir pop filtresi kadar etkili değildir. Köpük hafif olduğu ve ekstra uzatma veya mikrofondan uzağa yerleştirme gerektirmediği için genel olarak dinamik mikrofonlarda kullanılır.


Köpüğün temel amacı, rüzgarı, patlayıcı sesleri ve sesin kalitesini bozabilecek diğer şeyleri engellemektir. Köpük tipik olarak yalnızca canlı performanslar için veya açık havada kayıt yaparken kullanılır.

Bununla birlikte, bazı Köpük Pop Filtreler mevcuttur. Metalik ve naylon muadillerinden çok daha az popülerdirler.


Avantajları;


-Sadece bir katmana ihtiyaç vardır.

-Neredeyse tamamen akustik olarak şeffaftır.

-Temizlemesi kolaydır.

-Canlı performanslar veya dışarıda kayıt için harikadır.



Dezavantajları;


-Daha hassastır.

-Sesin donuk olmasına neden olabilecek yüksek frekansları emer.

-Patlayıcı sesleri ve patlamaları engellemek için o kadar etkili değildir.




Özetlemek gerekirse;


Kondenser mikrofonlara gelince; metal, dayanıklı, temizlemesi kolay ve genellikle en yüksek üretim kalitesine sahip olduğu için seçenekler arasında en iyi seçim gibi görünüyor.


• Köpük, dinamik mikrofonlar için bariz bir şekilde tercih edilir, çünkü düşük profili dinamik mikrofon kafasına mükemmel şekilde oturur. Ayrıca, sahnede canlı performans sergilerken kullanımı ve yönetimi daha kolaydır.


Yeni başlayanlar için ucuz, naylon bir filtre öneriyoruz. Düşük fiyat bütçenizi sarsmaz ve yine de vokal kayıt seanslarınızı iyileştirmede son derece etkili olacaktır.


• Mikrofonunuzu her zaman aşırı gürültüden, nemden ve diğer unsurlardan koruduğunuzdan emin olun, böylece ömrünü mümkün olduğunca uzun süre koruyabilirsiniz.


 

Vokal kaydederken bir pop filtresinin neden gerekli olduğunu derinlemesine anlatmaya çalıştım. Sonik veya fiziksel rahatsızlıklara karşı koruma olmadan, bir mikrofonun ömrü kısalabilir. Koleksiyonunuza basitçe bir pop filtresi ekleyebilecekken neden sürekli olarak pahalı yeni mikrofonlar satın alıp duruyorsunuz? En sevdiğiniz mikrofonun ömrünü uzatırken, kayıtlarınızın kalitesini de artıracaktır.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Tarık Acımaz



























Kaynakça : https://cymatics.fm/blogs/production/pop-filter









Mikrofon seçerken nelere dikkat etmeliyim, En iyi mikrofon nasıl seçilir, Doğru ses kaydedicileri nelerdir, Pop filter nedir, pop filtre nedir, pop filter ne işe yarar, pop filter nerelerde kullanılır, pop filter kullanmazsam ne olur, pop filter kullanmak önemli mi, vokal pop nedir, vokal pop neden oluşur, vokal pop nasıl önlenir, patlayıcı ses nedir, mikrofonda yakınlık etkisi nedir, condenser nedir, condenser mikrofon nedir, condenser mikrofon nerelerde kullanılır, mikrofonda köpük ne işe yarar, mikrofonda köpük kullanmanın avantajları nelerdir, mikrofonda köpük kullanmanın dezavantajları nelerdir, kondenser mikrofonların avantajları nelerdir, kondenser mikrofonların dezavantajları nelerdir, dinamik mikrofon nerelerde kullanılır, vokal kaydederken pop filtre ne işe yarar, P patlama sesini nasıl engellerim, pop filtresi neden gerekli, mikrofonun ömrü nasıl uzatılır, mikrofonu nasıl korurum, mikrofonların ekran çapı ne kadardır, kayıtlarda sesin donuk olmasını nasıl engellerim



İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page