top of page
Yazarın fotoğrafıFurkan Köksal

Remix İçin Bilinmesi Gereken 10 Temel İpucu Part 2




1. bölümde remix için ipuçlarını sizler için derlemiştik. Bugünkü yazımızda ise, 2. bölümü yayınlamakla birlikte, remix yaparken olması gereken tekniksel detaylara inmekteyiz.



1. Remix'inizin Taslağını Oluşturun


Önceki yazımızda, 3. ipucunda da bahsettiğimiz gibi, fikirlerinizi mümkün olan en kısa sürede yazmakta fayda var. Bu aynı zamanda, aranjman için de geçerlidir.


Fikir toplarken, parçada düşündüğünüz unsurların bölümlerini işaretlemek için, projenize işaretçiler yerleştirin ve yazdığınız fikirleri nereye uygulayacağınızı belirtin.




2. Orjinaline Benzer Olmasından Fazla Korkmayın


Ne zaman yeni bir parça veya remix üzerinde çalışmaya başlasanız, şimdiye kadarki en iyi parçanızı yaratmanız gerektiğine dair üstünüzde kendinizden kaynaklı bir baskı hissedersiniz.

Bu, kendinizi geliştirmek ve benzersiz olmak için uzun vadeli harika bir hedef olsa da, sizi deliye çevirmemeli ve şu anda üzerinde çalıştığınız parçanın yaratıcı sürecini engellememelidir. Bitirdiğiniz her parçada ilerleme kaydettiğinizi ve bunu yaparken muhtemelen yeni bir şey öğrendiğinizi unutmayın!


Amacınız; ister elde etmeye çalıştığınız belirli bir sesi mükemmelleştirmek, isterse mix'inizi geliştirmek olsun, bunların hepsi sizin 'en iyi' olma sürecinizin bir parçasıdır.


Bununla birlikte, özellikle remix'lerle çalışırken, orijinaline çok benzemekten korkmamalısınız. Parça için daha iyi bir 'bassline' veya melodi bulduysanız, bazen tek ihtiyacınız olan budur. Örnek olarak, bu parçayı verebiliriz:




3. Yaratıcı Olun ve Denemekten Korkmayın


Orijinali tamamen çevirmeye veya sadece parçaya bazı varyasyonlar eklemeye karar verirseniz, remix'inizi öne çıkarmak için bir tür yaratıcı içeriği hedeflemek istersiniz.


Bir sanatçının çalıştığı prodüktör için, geçmişte ne tür remixler yapıldığına dair biraz araştırma yapmaya çalışın ve ne tür unsurların mevcut olduğunu inceleyin. Bu, genellikle o sanatçının nelerden hoşlandığının bir işaretidir ve gelecekteki bir remixte bundan etkilenebilir. Bu da bizden kıyak olsun. :)





4. Mix ve Mastering İşlemlerinin İyi Yapıldığından Emin Olun


Parçayı sunma şekliniz, içerik kadar önemlidir. Dünyadaki en eşsiz ve orijinal remixi yaratmış olabilirsiniz ancak iyi bir mix ve mastering işlemi yapılmamış ise, işinde uzman prodüktörler otomatik olarak parçanızı eleyebilir.


Mix'leme ve mastering yeteneklerinizden emin olabilirsiniz ancak remix'inizin seçilme konusunda sağlam bir şansınızın olduğuna inanıyorsanız, parçanızı bir profesyonel tarafından miksaj ve mastering yaptırmanızı öneririz. Hatta daha fazla deneyime sahip diğer prodüktör arkadaşlardan size yardım etmelerini istemeyi deneyebilirsiniz.


Üstelik kaliteli bir mix elde etmek için onu temiz tutmalısınız. Projelerinizde 25 veya 150 unsur olması fark etmez. Çünkü uzman prodüktörler, genel miksajınızın ne kadar temiz olduğunu dinleyecektir.


Bunu başarmanıza yardımcı olmak için, öncelikle kaliteli sesler ve sample'lar seçtiğinizden emin olun ve her sesin kendi özelliğini ortaya koyması için sesin çalışabileceği alan yaratın. Bu, çok fazla çatışan sesi üst üste istiflememek, aksine her sesin bir amaca hizmet etmesi anlamına gelir.


Mix'inizi karıştırabilecek, istenmeyen frekansları ve parçanıza gerçekten değer katmayan sesleri çıkarmak için, EQ'ları ve efektleri akıllıca kullanın.


Net bir şekilde, sesi duymakta zorlanıyorsanız veya şarkıya gerçekten fayda sağlamıyorsa, çıkarın. Yalnızca mix'inizi daha temiz hale getirecek ve diğer sesler için yer açacaksınız.




5. Remix'inize Biraz Zaman Ayırın


Hızlı bir şekilde parçayı bitirmek, sizi çok geliştirmez. Tam aksine belki de parçanızı dikkatli dinleyemediniz ve bundan dolayı da parçayı hatalı sunacaksınız. Şunu da unutmamakta fayda var:


''Dinleyenler sizin remix'inizi, hızlı veya yavaş bir şekilde bitirdiğinizi bilmeyecek. Onların tek bileceği şey, remix'in profesyonel şekilde yapılıp sunulması...''


• Ama gerçekten, bir hafta içinde mix'inizi tamamladıysanız ne yapabilirsiniz?

Neden alternatif sürümleri yapmayı denemiyorsunuz ve sonunda en iyisini seçmiyorsunuz? Böylece o süreç boyunca aklınıza daha iyi bir fikir gelebilir ve siz de ona göre yayınlamaya karar verirsiniz. :)


Ayrıca diğer prodüktörlerden geri bildirim toplamaya başlamalı ve ilerledikçe ince ayarlar yapmalısınız. Objektif ve profesyonel geri bildirim paylaşacağını bildiğiniz bir grup güvenilir prodüktöre bağlı kalın.


Ayrıca arkadaşlarınızdan genel geri bildirim isteyebilirsiniz. Parçayı beğenip beğenmediklerini söylemeleri ve daha da yapıcı eleştiriler yapabilmeleri için sizin parçalarınızı dinlemeleri önemli.

Teknik yönlerden herhangi bir konu hakkında yorum yapamayacakları için, fikirlerini sadece müzik zevklerine ve öznel tercihlerine dayandıracaklar. Bazıları elektronik müzikle ilgilenmiyor bile olabilir, bu yüzden remix'iniz hakkında olumsuz yorumlar varsa cesaretiniz kırılmasın.



 

İlk yazımızda mix ve remix'in ne anlama geldiğini okuyucuya aktarmıştık. Ancak, bu tanımlardan sonra, 2. bölümde ise yazının devamı özelliğini korumanın yanı sıra teknik detaylara da değinmiş olduk. Birey, bu tekniksel detaylar ile remix yaparken daha düzenli ve daha verimli olmakla birlikte yaratıcılığı konusundaki gücünü de etkin şekilde kullanabilecek.

Furkan Köksal




















remix yaparken taslak, remix yaparken taslak çalışması nasıl yapılmalı, remix yaparken taslak çalışmasının önemi, remix yaparken aranjman, remix yaparken aranjmanın önemi, remix yaparken aranjman nasıl olmalı, remix yaparken kendini geliştirmek, remix yaparken kendimi nasıl geliştiririm, kaliteli remix yapımı, remix yaparken kaliteli mix nasıl yapılır, remix yaparken temiz ses almak, remix yaparken nasıl temiz ses alınır, remix yaparken sample seçimi, remix yaparken sample seçiminin önemi, remix yaparken nasıl sample seçilir, remix yaparken istenmeyen frekanslar, remix yaparken istenmeyen frekansları nasıl temizlerim, remix yaparken efekt kullanımı, remix yaparken nasıl efekt kullanmalıyım, remix yaparken nasıl alternatif sürüm oluşturulur, remix yaparken alternatif sürümler oluşturmak, remix yaparken feedback alma, remix yaparken geri bildirim almanın önemi, remix nedir, remixin önemi nedir, remix yaparken bakış açısı nasıl olmalı, remix yaparken çalışma düzeni önemi, remix yaparken çalışma düzeni nasıl olmalıdır, remix yaparken eq kullanımının önemi, remix yaparken eq kullanımı nasıl olmalı









İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page